Bagremova muha šiškarica (Obolodiplosis robiniae)

Bagremova muha šiškarica (Obolodiplosis robiniae), autohtona u sjevernoj Americi, koja je prvi puta u Europi nađena 2003. godine u regiji Veneto u Italiji. To je strana vrsta koja se vrlo brzo proširila po cijeloj Europi.

Bagremova muha šiškarica se u Europi pa tako i u Hrvatskoj može smatrati novom i invazivnom vrstom štetnika. Ova muha šiškarica je u Europu vjerojatno unesena sa sadnim materijalom, a njezini glavni vektori rasprostranjenja Europom su bili objekti intenzivne trgovine biljnim materijalom, pogotovo ukrasnim sadnicama bagrema i međunarodni promet vozilima.

Bagremova muha šiškarica stvara osobita oštećenja na palistićima bagrema-šiške. Zbog konzumacije ličinki dolazi do promjena u građi parenhima lista, on zadeblja i rubovi palistića se uvijaju na dolje pa se stvaraju prepoznatljive šiške. Budući da su jedino oštećenje takve vrste na bagremu štetnika nije moguće zamijeniti s nekom drugom vrstom.

Veći broj šiški na listu uzrokuje smanjenje asimilacijske funkcije lista i njegovo prerano otpadanje što utječe na vitalitet bagrema. Kod ukrasnih biljaka narušena je njihova estetska funkcija.

U Hrvatskoj bagrem nije važna šumska vrsta pa se niti bagremova muha šiškarica ne može smatrati opasnim šumskim štetnikom. Zamjetne štete na bagremima u Hrvatskoj su u prvom redu one estetske jer se kultivari bagrema često sade u urbanim područjima.

Podijeli članak

Facebook