Japanski pivac (Popillia japonica)

Japanski pivac (Popillia japonica) je porijeklom iz sjevernog  Japana i dalekog istoka Rusije odakle se raširio na SAD i Europu.


DOMAĆINI

Napada više od 300 vrsta a najviše  javore, brijest, kesten pitomi, kesten divlji, brezu,  platane,  topole, šljive, trešnje, ruže, vrbe, lipu.

BIOLOGIJA
Larvalni stadij živi pod zemljom. Larve prezime na dubini 15-20 cm. U rano proljeće približavaju se površini na 2-5 cm gdje se nastavljaju hraniti korijenjem. Zakukulje se  nakon 4-6 tjedana. Ovisno o nadmorskoj visini odrasli kukci izlaze sredinom svibnja pa sve do sredine srpnja. Nakon oplodnje ženka odlaže jaja  u travnjake u prvih 7,5 cm tla. Prosječni životni vijek ženke je 40 dana u kojem vremenu odloži  40 – 66 jaja. Nakon dva tjedna izliježe se larva koja se hrani korijenjem trava i organskom tvari i prolazi kroz tri razvojna stadija.

SIMPTOMI
Odrasli Popillia japonica  je kornjaš od 8-11cm dug i 5-7 cm širok. Metalno zelene je boje sa bakrenasto-smeđim pokriljem. Na svakoj strani zatka ima pet čuperaka bijelih dlačica. Larve su grčice oblika slova C. Odrasli kukci skeletiraju lišče i jedu plodove dok larve uništavaju korijen trava pa je prvi simptom žućenje trave.

ŠTETNOST
Popillia japonica u SAD-u je najznačajniji štetnik golf igrališta i travnjaka. Isto tako velike štete čini na drveću u parkovima. Štetnost pojačana činjenicom da se prilagođava različitim uvjetima okoliša, jako je pokretan i ima širok raspon hrane. Osim većeg dijela Dalmacije rizik za pojavu štetnika u kontinentalnom dijelu Hrvatske je visok. 

Podijeli članak

Facebook