Jelov krivozubi potkornjak (Pityokteines curvidens)

Jelov krivozubi potkornjak je jedan od najznačajnijih štetnika jele. Velika gustoća populacije i jak napad jelovog krivozubog potkornjaka može uzrokovati sušenje jela na većim površinama. Biljka domaćin je obična jela.

Roji se sredinom ožujka, a pri nepovoljnim vremenskim prilikama i tokom cijelog travnja. Za razmnožavanje ženke biraju stara stabla sa debelom korom. Ukupni razvoj traje oko 6 tjedana. Mlada imaga se zadržavaju pod korom oko 3 tjedna i vrše dopunsku ishranu. Krajem lipnja javljaju se spolno zrela imaga prve generacije. Njihovo potomstvo se razvija do rujna, kada se formiraju mlada imaga, koja ne napuštaju stablo, već prezimljavaju pod korom i roje se sljedećeg proljeća. U izuzetno povoljnim godinama u jesen se može javiti i treća generacija.
Pod debelom jelovom korom pravi dvokraki poprečni hodnik, ali najčešće od ulaznog ide početni materinski prema gore i dolje, a svaki se na kraju račva u dva poprečna kraka, što znači da kompletan hodnični sustav podsjeća na horizontalno položeno slovo ‟Hˮ. Bračna komorica se ne vidi, jer se nalazi kao proširenje ulaznog hodnika. Oblici hodnika dosta variraju. Larvalnih hodnika može biti 30-80, vijugavi su i razvijeni su prema gore i dolje. Dopunsko izgrizanje zbiva se obično u produžetku zipke. Pored redovne generacije, ženka pristupa stvaranju novih hodnika za sestrinsku generaciju, prije čega regeneracijski ždere u blizini hodnika glavne generacije. 
Ovaj jelov potkornjak napada stare jele s debljom korom i to u donjim dijelovima stabala. Prenamnoženje potkornjaka slijedi nakon fiziološkog stresa prouzrokovanog sušom ili nagomilavanjem veće količine neokoranog materijala nakon izvala ili lomova. Velika gustoća populacije i jak napad jelovog potkornjaka može uzrokovati sušenje jela na većim površinama.Podijeli članak

Facebook