Kestenov moljac miner (Cameraria ohridella)

Kestenov moljac miner (Cameraria ohridella) je najznačajniji štetnik stabala divljeg kestena (Aesculus hippocastaneum) iz čega i proizlazi da je gotovo isključivo vezan za gradove i parkove jer kod nas divlji kesten ne čini prirodne sastojine

Kestenov moljac miner je najznačajniji štetnik stabala divljeg kestena. To je invazivna strana vrsta čije točno projeklo do danas još nije utvrđeno. Ličinke stvaraju mine s gornje strane listova, to su diskolorirana mjesta na listu u kojima je izjeden parenhim lista. Time se smanjuje asimilacijska površina. Još od unašanja kesenovog moljca minera u Hrvatsku (od 1995. godine) ne smanjuje se intenzitet njegovog napada. On je iz godine u godinu jak i uzrokuje preranu defolijaciju kestenovih stabala. Osim što mine smanjuju asimilacijsku površinu listova, uzrokuju i smanjenje estetske funkcije kestenovih stabala koje su jedno od čestih i cijenjenih ukrasnih stabala urbanog područja.

Uzrokuje značajne štete na listu divljeg kestena te se često događa da lišće počinje otpadati već u kolovozu. Štetnik ima čak 3 generacije godišnje, u listu žive gusjenice koje izjedaju list iznutra (miner). 

 

Podijeli članak

Facebook