Medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa)

Medeći cvrčak je relativno nova, invazivna vrsta štetnika u Hrvatskoj. Prva pojava zabilježena je 1993. godine i od tada se širi.

Ovaj kukac može izazvati značajne štete na različitim poljoprivrednim kulturama (posebno vinovoj lozi) i vrlo je polifagna-hrani se velikim brojem domaćina. Vrsta potječe iz sjeverne i srednje Amerike, a prvi nalaz u Europi zabilježen je 1979. u Italiji od kuda se vrlo brzo proširio u susjedne zemlje. Tijekom 2005. i 2006. zabilježeno je širenje vrste na području Dalmacije.

Medeći cvrčak ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuju jaja koje ženka odlaže u pupove, pukotine i druga mjesta na kori drvreća i grmlja. Ličinke počinju izlaziti u drugoj polovici svibnja. One odlaze na vršne dijelove biljke i tamo se hrane sišući biljne sokove.

U srpnju počinje pojava odraslih oblika. Štete od medećeg cvrčka su dvojake: izravne i neizravne. Izravne su vidljive u slabijem rastu biljke (ukoliko se radi o mladim biljkama), a neizravne, su obilno izlučivanje medne rose (ljepljive tekućine koje izlučuju ličinke). Na ljepljive listove i izbojke naseljavaju se gljive čađavice koje smanjuju asimilacijsku površinu i estetski utječu na izgled biljke. Listovi dobivaju sivu do crnu presvlaku i biljka gubi svaku estetsku vrijednost. Jako zaražene biljke lako se prepoznaju po bijelim voštanim prevlakama (svlakovi ličinki, najčešće s donje strane lista i po izbojcima) i prljavom izgledu.

Podijeli članak

Facebook