Jasenov potkornjak (Leperesinus fraxini)-primarni štetnik jasena

Jasenov potkornjak, Leperesinus fraxini Panz. (sin. L. varius), štetnik je jasena, koji se u pravilu rijetko pojavljuje u gradacijama. U Europi ga samo u Italiji smatraju vrlo opasnom vrstom. Stoga masovna pojava koja je uzrokom sušenja većeg broja stabala ove godine u Staroj Gradišci, zaslužuje posebnu pažnju.

Na zabrinjavajuće sušenje jasena II. dobnog razreda u šumariji Stara Gradiška u travnju ove godine, upozorili su Damir Jelić iz UŠP Nova Gradiška i Goran Dorić iz Šumarije Stara Gradiška. Sušenje je registrirano u odjelima 7f, 27a, 28b, 25d i 26d u GJ „Međustrugovi“.
Utvrđeno je da je sušenje posljedica napada jasenovog potkornjaka.

Leperesinus fraxini je mali potkornjak čiji je imago velik tek 2,5-3,5 mm. Mladi imago je prvo smeđe boje (Slika 1.), a kasnije mu tijelo postaje tamno i pokriveno je sa svijetlim i tamnim ljuskicama . Ima jednu ili dvije generacije godišnje. Nakon kukuljenja (Slika 2.) odrasli kukci prezimljuju u kratkim hodnicima, gdje prije izlaska izvrše dopunsko žderanje (Slika 3.). Roje se od ožujka do svibnja, kada mužjak kopulira sa dvije ženke. Svaka ženka izrađuje jedan krak hodničkog sustava, koji je do 10 cm širok i 1,5 mm širok, dvokrak sa kratkim ulaznim hodnikom (Slika 4.).
Regeneracijskim žderanjem oštećuje se kora stabla i deformira se u obliku ruže, koju zovemo jasenova ruža.

U G.J. „Međustrugovi“ su u travnju utvrđena suha stabala bez kore (Slika 5.) sa jasno vidljivim hodnicima potkornjaka (Slika 6.). Na pojedinim suhim stablima ostala je kora, koja je sušenjem ispucala uz vitičaste hodnike (Slika 7.). Svježa ubušivanja u još  živa stabla sa korom prepoznatljiva su po intenzivnom curenju fine piljevine duž kore, mahovine ili prizemnom rašću (Slika 8.). Micanjem kore nađeni su potkornjaci u fazi izrade materinskih hodnika i polaganja jaja (Slika 9.).

U III. dobnom razredu zasada nema tragova novih napada potkornjaka. Nađeni su samo stariji sušci sa hodnicima, ali u vrlo malim količinama.

Pojava gradacije navedenih kukaca u II. dobnom razredu vjerojatno je povezana sa nepovoljnim čimbenicima iz bliže prošlosti kao npr. višegodišnji napad jasenove pipe (Sterenychus fraxini) ili nepovoljnih abiotičkih čimbenika. Sudeći prema stanju zaraze na terenu i razvojne faze ovog štetnika, iz jaja će se razviti velik broj ličinki, koji će se do sredine lipnja zakukuljiti, a nova generacija će izletjeti do kraja lipnja. Ta nova generacija u potrazi za novim stablima jasena, povećati će  intenzitet zaraze u samom odjelu te se vjerojatno širiti i na druge odjele. Treba posebno istaknuti kako je ovaj štetnik primarni, što znači da napada potpuno zdrava stabla.

Mjere zaštite
Kako je uporaba insekticida neefikasna radi skrivenog života kukaca pod korom, jedini način su higijensko-sanitarne mjere. To znači da zaraženi materijal treba izvući iz šume prije izlijetanja sljedeće generacije, koja je izvor novih šteta. Budući da su napadnuta stabla atraktivnija, treba ih iskoristiti kao lovna stabla. To znači da se stabla ne bi trebala obarati i izvlačiti prije nego kukci završe razvoj kraj lipnja ili ranije ako se pregledom stadija ispod kore utvrdi prisutnost mladih imaga (Slika 1.).

Podijeli članak

Facebook