Nematode Day-kako spriječiti širenje borove nematode u Europi

U španjolskom gradu Pontevedri je 12. i 13. 1. 2011. održana radionica pod naslovom Nematode day – how to limit propagation of Pine Wood Nematode (PWN) in Europe. Kako bi se što bolje upoznala biologija štetnika i njegovih vektora te ekoloških odnosa „štetnik-vektor-domaćin“, Atlansko-europski odjel Europskog šumarskog instituta EFI Atlantic organizirao radionicu „Nematode day“.

Borova nematoda (Bursaphelenchus xylophilus) je karantenski štetnik bora koji se nalazi na A1 listi karantenskih štetnika prema EPPO standardima. 1999. godine zabilježen je prvi nalaz ovog štetnika u Portugalu, čime je ujedno postao i prvi nalaz u Europi. Unatoč primijenjenim strogim karantenskim mjerama, štetnik je zabilježen i na otočju Madeira, a 2010. je potvrđen nalaz na području Galicije u Španjolskoj. Do danas nije potvrđena prisutnost ovog štetnika u šumama Hrvatske. Kako bi se pravovremeno uočili simptomi napada ovog karantenskog štetnika i poduzele mjere eradikacije

Hrvatski šumarski institut u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Šumarskom inspekcijom provodi program Posebnog nadzora ovog karantenskog štetnika u šumama Republike Hrvatske

Radionica je održana u dva dijela:

1. Terenski izlet
Na izletu su prezentirane metode uzorkovanja stabala u sastojini, metoda monitoringa vektorskih kukaca iz roda Monochamus hvatanjem u „Multi-Funnel“ klopke opremljene agregacijskim i seksualnim feromonima te problemi vezani uz pilansku proizvodnju i tretiranje proizvoda od borovine.

2. Predavanja
Znanstvenici iz brojnih zemalja koji se bave problematikom borove nematode raspravljali su o problemu ovog karantenskog štetnika i nalaženju rješenja za sprečavanje njezinog unošenja i širenja u nova staništa. Nikola Lacković, dipl. ing. je kao predstavnik Hrvatskog šumarskog instituta sudjelovao na ovoj radionici.

Detalji o ovoj radionici mogu se pronaći na sljedećem linku

http://www.efi.int/portal/news___events/press_releases/?id=294

Informacije o borovoj nematodi i njezinim vektorima te opasnostima koje predstavlja za šumarstvo prikazane su u članku koji možete preuzeti u prilogu.

Prilozi / Dokumenti

Borova nematoda-vektorski odnos prema rodu monochamus i opasnosti za hrvatsko šumarstvo (.pdf)

Podijeli članak

Facebook