Geosmithia morbida

Geosmithia morbida je novootkrivena fitopatogena gljiva – uzročnik bolesti oraha koja je u SAD-u nazvana „Thousand Cankers Disease“ ili skraćeno TCD. Naziv je dobila po mnogobrojnim specifičnim nekrotičnim lezijama u kambijalnoj zoni tkiva koje izaziva njezino djelovanje.
DOMAĆINI

Bolest se najčešće pojavljuje na crnom orahu, no utvrđena je i na ostalim vrstama roda Juglans koje rastu u Sjevernoj Americi dok je na pitomom orahu dokazana osjetljivost na laboratorijskom testu inokulacije.

BIOLOGIJA
Nekrotične lezije u kambijalnom tkivu koje nastaju djelovanjem ove gljive razvijaju se isključivo uz hodnike koje radi orahov potkornjak pa je provedeno istraživanje kojim je utvrđena povezanost ovih dviju štetnih vrsta. Potkornjaci svojom aktivnošću prenose konidije gljive i tako šire bolest. Smatra se da sam potkornjak ili sama gljiva ne mogu izazvati odumiranje stabla, no višegodišnje uzajamno negativno djelovanje obiju vrsta dovodi do sušenja stabala.

SIMPTOMI
Prvi simptomi bolesti su sušenje lišća, a kako bolest napreduje, lišće vene, odumiru grane i na kraju odumire cijelo stablo. Ispod kore zaraženih izbojaka nalaze se nekrotične lezije. Mrtvo tkivo je ograničeno samo na floem i kambij, a gljiva ne prodire u drvenasti dio. 
Orahov potkornjak kao vektor ove bolesti i sam pričinjava štete na tanjim granama u koje se ubušuje te radi hodnike ispod kore.

ŠTETNOST
Najosjetljiviji domaćin ove bolesti je crni orah, vrsta koja je u Europu unesena u 17.-om stoljeću te je rasprostranjena po cijelom kontinentu. Crni orah se u Hrvatskoj uzgaja u šumskim sastojinama uz riječne doline, a često se koristi i u urbanim sredinama kao hortikulturna vrsta. Pitomi orah je naša zavičajna vrsta,a uzgaja se zbog vrlo kvalitetnog drva te zbog plodova pa je široko rasprostranjen diljem Hrvatske.
S obzirom na važnost ovih dviju vrsta drveća te zbog činjenice da su bolest i vektor utvrđeni u Italiji potrebno je provesti nadzor s ciljem utvrđivanja prisutnosti kako bi se na vrijeme mogle provesti potrebne mjere suzbijanja. Ova bolest je u SAD-u izazvala velike štete na crnom orahu te su propisane mjere uništavanja napadnutog materijala jer trenutno ne postoje druge mogućnosti suzbijanja.

Podijeli članak

Facebook