Jelin moljac igličar (Argyresthia fundella)


Kod napada jakog intenziteta ovaj miner spada u značajne štetnike jele
DOMAĆIN

Obična jela (Abies alba)

BIOLOGIJA
Leptiri se javljaju krajem svibnja i tokom lipnja, a rojenje traje oko mjesec dana. Sredinom lipnja u iglicama se mogu uočiti prve izležene gusjenice. One žive u iglicama i izgrizaju im sadržaj (miniraju ih). Kada gusjenica izgrize jednu iglicu, napušta ju i ubušuje se u drugu. Krajem rujna prestaje aktivnost gusjenica, koje su do tada izgrizle 3-4 iglice. Prezimljuju u mini posljednje iglice, a na proljeće nastavljaju aktivnost. U proljetnom periodu unište i do 15 iglica. Do polovice travnja završavaju razvoj. Tada na donjoj strani formiraju kokon. Stadij kukuljice traje oko mjesec dana. Ima jednu generaciju godišnje.

SIMPTOMI
Gusjenica čini oštećenja na iglicama koja dijelimo na dva tipa: jesenji i proljetni. Gusjenica se po piljenju iz jajeta ubušuje u iglicu (oko sredine njene dužine) i buši tanak hodnik (minu) ka njenom vrhu, gdje zaokrene i buši natrag ka sredini iglice. Mina se lijepo vidi na gornjoj tamnozelenoj i sjajnoj površini iglice kao bjelkasto žućkasti trag grizotine u unutrašnjosti (jesenski tip oštećenja). Proljetni tip oštećenja je drugačiji. Gusjenice su tada veće i izgrizaju čitav sadržaj gornje polovice iglice, a ne samo uski hodnik. Zbog toga čitava vršna polovica iglice najprije postaje bijela, a kasnije dobije smeđu boju. Bazalna polovica iglice ostaje i dalje normalno zelena. Na donjoj strani iglice uvijek se nalazi rupica veličine oko 1 mm, kroz koju se ubušila gusjenica, i kroz koju je kasnije napustila iglicu. Jako napadnute sastojine se u proljeće sa veće daljine mogu prepoznati po tome, što krune stabala jele nisu tamnozelene boje, već imaju žućkastosivkasti ton zbog mnoštva iglica kojima je vršna polovica izgrižena. Kasnije, napadnute iglice otpadaju pa sastojina u srpnju i kolovozu ima jednako tamnozelenu boju kao i nenapadnuta. Međutim, krošnje stabala u napadnutoj sastojini su prorijeđene, a samo je vrh stabala normalno gust.

ŠTETNOST
Jelin moljac igličar je miner čije ličinke žive u iglici jele i izjedaju je iznutra. Izjedeni dio parenhima iglice posmeđi čime se smanjuje njegova sposobnost fotosinteze. Štete nastaju zbog gubitka velike količine iglica, zbog čega se smanjuje asimilacijska površina, smanjuje se prirast, stabla fiziološki slabe, a ako je napad izuzetno jak, dolazi do masovnih sušenja jele.Podijeli na Facebooku
  • Štetni kukci