Mrežasta platanina stjenica (Corythuca ciliata)


Platane se smatraju i "zaštitnim" znakom zelenila grada Zagreba zbog starih stabala platana na Zrinjevcu, a česte su i u novoposađenim drvoredima te se u toj činjenici očituje njihova važnost za urbano zelenilo grada Zagreba. Zbog jačine napada ove stjenice, platanama je već u srpnju i kolovozu narušena funkcija ukrasnog gradskog zelenila.
Stanje u Gradu Zagrebu

Mrežasta platanina stjenica je značajan štetnik platane na području grada Zagreba.

Zaražena su bila sva promatrana stabla platana, većim ili manjim intenzitetom. Intenzitet napada razlikovao se od lokaliteta do lokaliteta, stabla na nekim lokalitetima imala su u kolovozu potpuno blijedožute listove, a neka su imala samo zone bez klorofila. Zapaženo je da je na mlađim stablima platana intenzitet napada bio nešto slabiji u odnosu na stara i velika stabla. Stabla napadnuta jačim intenzitetom počela su gubiti lišće krajem kolovoza.

Nije primijećena razlika u intenzitetu napada između drvoreda u samom centru grada Zagreba i stablima koja se nalaze u park šumama. Tijekom istraživanog razdoblja zamijećena je još jedna važno obilježje platanine mrežaste stjenice – njezin karakter molestanta

Domaćin

Platanus sp.

Podijeli na Facebooku
  • Štetni kukci