Poljska voluharica (Microtus arvalis)


Za ovu vrstu specifično je prenamnožavanje u godinama kada su povoljni stanišni uvjeti koji mogu rezultirati ogromnim gubicima na poljoprivrednim površinama. Ova vrsta ne nastanjuje šumska staništa, ali ju se u malom broju može naći na šumskim površinama koje graniće s poljoprivrednima. Štete na drvenastim vrstama uzrokuje u rasadnicima i voćnjacima. Aktivna je danju i noću te gradi podzemni brlog (do 50 cm dubine) koji ima do 6 izlaznih rupa i nekoliko prostorija.
Opis vrste
  • Veličina: tijelo 9-12 cm; rep: 3-4 cm
  • Boja krzna: leđna strana žućkasta do sivo-smeđa, a trbušna strana svjetlija.
  • Slične vrsteMicrotus agrestis, Myodes glareolus
  • Razmnožavanje2-4 legla godišnje s 2-12 mladunčadi (ožujak-listopad)
  • Prehrana: trave, zeljasto bilje, korijen, sjeme, žitarica, djetelina
  • Stanište: otvorena staništa, polja, livade, poljoprivredne površine, pašnjaci, vrtovi, voćnjaci.
  • Štete: na bazi drvenastih vrsta (najčešće voćkarica), ratarske kulture
  • Status: najmanja zabrinutost

Podijeli na Facebooku
  • Glodavci