Bagremova muha šiškarica (Obolodiplosis robiniae)-novi štetnik bagrema u Hrvatskoj

Bagremova muha šiškarica se u Europi pa tako i u Hrvatskoj može smatrati novom i invazivnom vrstom štetnika. Stvara prepoznatljive šiške na bagremovom lišću, a uzročnik je muha (Diptera) iz porodice Cecidomyiidae.

Bagremova muha šiškarica stvara osobita oštećenja na palistićima bagrema-šiške. Zbog konzumacije ličinki dolazi do promjena u građi parenhima lista, on zadeblja i rubovi palistića se uvijaju na dolje pa se stvaraju prepoznatljive šiške. Budući da su jedino oštećenje takve vrste na bagremu štetnika nije moguće zamijeniti s nekom drugom vrstom. Šiške u kojima se nalaze ličinke ranijih larvalnih stadija su svijetlije zelene boje, a nakon što ličinke pređu u treći larvalni stadij i počnu se kukuljiti šiške postaju žućkaste i na kraju smeđe. Veći broj šiški na listu uzrokuje smanjenje asimilacijske funkcije lista i njegovo prerano otpadanje što utječe na vitalitet bagrema. Kod ukrasnih biljaka narušena je njihova estetska funkcija.

U Hrvatskoj bagrem nije važna šumska vrsta pa se niti bagremova muha šiškarica ne može smatrati opasnim šumskim štetnikom. Zamjetne štete na bagremima u Hrvatskoj su u prvom redu one estetske jer se kultivari bagrema često sade u urbanim područjima.

Parazitoid Platygaster robiniae je prvi puta nađen u Hrvatskoj zajedno s bagremovom muhom šiškaricom i to na svim područjima pridolaska bagremove muhe šiškarice

Bagremova muha šiškarica je još jedna nova vrsta u entomofauni Hrvatske.

Detaljni podaci o biologiji, rasporstranjenosti i štetnosti bagremove muhe šiškarice mogu se naći u članku "Bagremova muha šiškarica (Obolodiplosis robiniae)-novi štetnik bagrema i prvi nalaz parazitoida Platygaster robiniae u Hrvatskoj" u prilogu.

Prilozi / Dokumenti

Bagremova muha šiškarica (Obolodiplosis robiniae)-novi štetnik bagrema i prvi nalaz parazitoida Platygaster robiniae u Hrvatskoj (.pdf)

Podijeli članak

Facebook