Fauna lisnih minera drvenastog bilja u Hrvatskoj

Lisni mineri su kukci čije ličinke žive i hrane se unutar lista (endofagne), između dvije epiderme i stvaraju minu (hiponomium) ), vidljivu kao diskolorirano područje na listu. Mina je kanal ili prostor u parenhimu lista lista koji je nastao zbog hranjenja ličinki minera, pri čemu vanjska epiderma ostaje neoštećena.

Opsežna i dugogodišnja istraživanja lisnih minera u susjednim zemljama te nedostatak podataka u Hrvatskoj ukazali su na potrebu takvih istraživanja u nas.
Cilj istraživanja bio je istražiti vrste lisnih minera na drvenastom bilju u Hrvatskoj koji su bitan dio biološkog i faunističkog bogatstva naših šuma. Od velike je važnosti i otkrivanje novih invazivnih vrsta kukaca, praćenje njihovog rasprostranjenja i evidentiranje eventualnih šteta na autohtonim domaćinima kako bi se pravovremeno mogle primijeniti zaštitne mjere. Ranim otkrivanjem novih vrsta u fauni Hrvatske dolazimo do spoznaja o uzrocima širenja na novim domaćinima, prirodinim neprijateljima i ostalim čimbencima koji utječu na dinamiku populacije potencijalno štetnih kukaca na drvenastom bilju. 
Tijekom istraživanja pronađeno je 98 vrsta lisnih minera iz redova Hymenoptera (9 vrsta), Coleoptera (2), Lepidoptera (78) i Diptera (9), a 38 vrsta se može smatrati novoutvrđenim vrstama u fauni lisnih minera Hrvatske. Phyllonorycter robiniella, Phyllonorycter issikii, Phyllonorycter leucographella, Cameraria ohridella i Parectopa robiniella su nedavno unesene, invazivne vrste lisnih minera u Hrvatskoj, a njihov način unosa, rasprostranjenje i intenzitet pojave nije nije se razlikovao u drugim europskim zemljama.
Nađeni broj vrsta lisnih minera nije konačan. Taj bi broj sigurno bio veći da je istaživanje bilo obuhvatnije (dužina trajanja, broj pregledanih vrsta biljaka domaćina, lokaliteti u drugim vegetacijskim područjima (krš, mediteran). Pronađene i novoutvrđene vrste pridonose novim spoznajama o fauni lisnih minera drvenastog bilja u Hrvatskoj. 
Cijeli znanstveni članak „Istraživanje faune lisnih minera drvenastog bilja u Hrvatskoj“ može se preuzeti u prilogu.

Prilozi / Dokumenti

Istraživanje faune lisnih minera drvenastog bilja u Hrvatskoj (.pdf) Fauna lisnih minera na hrastovima u Hrvatskoj i njihova štetnost (.pdf) Neke biološke osobitosti lisnih minera-definicija, oblik i podjela mina (.pdf)

Podijeli članak

Facebook