FoRESisT- Interreg Slovenija Hrvatska

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Interreg programa Slovenija – Hrvatska.

 Projekt FoRESisT (Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava na prekograničnom području) provodi se u okviru programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Cilj projekta je poboljšati status očuvanosti staništa, podržati biološku raznolikost i vrednovati usluge ekosustava u programskom području, posebno u odnosu na šume, poljoprivredna i slatkovodna staništa, koja su suočena s lošim stanjem očuvanosti zbog niza prijetnji.

Glavni ishodi i rezultati projekta uključuju Zajedničku prekograničnu strategiju za očuvanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava, uspostavu prekogranične mreže stručnjaka – Ekspertnu skupinu FoRESisT, tri pilot-djelovanja zaštite ekosustava (na području Dobreča i otoka Krka u Hrvatskoj i Krasa u Sloveniji), modele održivosti i prenosivosti mjera očuvanja šumskih i poljoprivrednih ekosustava, te zajednički organizirani javni prekogranični događaj, sve u svrhu poboljšanja suradnje i upravljanja područjima Natura2000 i drugim područjima od ekološkog značaja u prekograničnom području. Pristup projekta je promicanje prekogranične suradnje među projektnim partnerima i dionicima radi razmjene znanja i iskustava, razvoja planova i strategija za očuvanje bioraznolikosti i ekosustava, implementacije inovativnih rješenja kroz pilote te vrednovanje usluga ekosustava.

Partneri: Grad Opatija (vodeći partner), Komunalno društvo Dubašnica iz Malinske, Hrvatski šumarski institut i slovenski partneri Gozdarski inštitut Slovenije iz Ljubljane, Univerza na Primorskem i Nativa institut za održivi razvoj.

Trajanje projekta: 1. 3. 2024 – 31. 8. 2026.

Proračun projekta: 1.474.765,94 EUR
ESRR sredstva: 1.179.812,73 EUR

Podijeli članak

Facebook