Godišnje izvješće IPP-a u šumarstvu za 2010. godinu

Protekla, 2010. godina bit će zapamćena kao značajna godina za Izvještajno prognozne poslove (IPP) u šumarstvu koje provodi Zavod za zaštitu šuma i lovno gospodarenje Hrvatskog šumarskog instituta . Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (MRRŠVG) prepoznalo je HŠI kao kvalitetnog partnera u provođenju poslova IPP-a propisanih Zakonom o biljnom zdravstvu (ZBZ) te je odvojilo povećana financijska sredstva u odnosu na prethodne godine. Zahvaljujući tome, u Zavodu je uređen novi karantenski laboratorij koji će služiti za otkrivanje i sve laboratorijske analize vezane uz karantenske štetne organizme u šumarstvu.
Povećan je i broj analiziranih uzoraka u odnosu na prethodne godine što je pridonijelo kvalitetnijem praćenju zdravstvenog stanja šuma i prognozi pojave štetnih čimbenika u šumama Hrvatske. Javnosti je postao dostupan portal Štetnici HR-portal zaštite šuma na kojem se mogu naći članci i druge informacije vezane uz IPP i zaštitu šuma. U okviru tog portala i dalje djeluje baza podataka s ograničenim pristupom u koju su dodana nova poboljšanja u funkcionalnosti i pregledu podataka. Glavna tema u zaštiti šuma i u Europi i u Hrvatskoj koja je obilježila 2010. godinu su invazivne vrste štetočina te su s tom tematikom održane i tri radionice u cilju informiranja i obrazovanja stručnjaka u šumarstvu i zaštiti šuma.
Prema ocjeni Svjetske meteorološke organizacije nastavlja se globalno zatopljenje. Godina 2010. rangirana je, kao najtoplija godina otkad postoje meteorološka mjerenja temperature zraka (od 1850.). 2010. godina na području Hrvatske bila je toplija od prosjeka, na 85% površine i ekstremno kišna, vrlo kišna i kišna na 99% površine.
Svi ovi događaji i poboljšanja pridonosi se kvalitetnijem obavljanju poslova IPP čime će analize i prognoze biti točnije i brže, a informacije brzo, aktualno i kvalitetno dostupne svima koji su vezani uz zaštitu i zdravstveno stanje naših šuma te široj javnosti.
Detaljni Izvještaj IPP-a za 2010. godine može se preuzeti u Prilogu.

Prilozi / Dokumenti

Godišnje izvješće IPP-a za 2010. godinu (.pdf)

Podijeli članak

Facebook