Godišnje izvješće IPP-a u šumarstvu za 2011. godinu

Tijekom 2011. godine nastavljen je intenzivan rad u Izvještajno prognoznim poslovima (IPP) u šumarstvu. Ministarstvo regionalno razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (MRRŠVG) je izdvojilo značajna financijska sredstva za nastavak poboljšanja infrastrukture entomološkog i fitopatološkog laboratorija u Hrvatskom šumarskom institutu (HŠI) koji su ključni za kvalitetno provođenje poslova IPP-a. Završeno je uređenje entomološkog laboratorija započeto 2010. godine i u potpunosti je obnovljen fitopatološki laboratorij HŠI.
Tijekom 2011. godine održane su i dvije radionice koje je organizirao HŠI u suradnji s MRRŠVG: jedna u HŠI s aktualnim temama iz biljnog zdravstva (prognoze štetnika, ekološki prihvatljiva sredstva za zaštitu bilja) i druga u UŠP Našice s temom karantenskih biljnih bolesti i štetnika u šumarstvu za revirnike s područja UŠP Našice, Osijek i Vinkovci. Sva detaljna izvješća i prezentacije s radionica se mogu preuzeti na portalu Štetnici HR (http://stetnici.sumins.hr).

2011. godinu obilježile su ekstremne vrućine i suša, a srednja godišnja temperatura zraka bila je viša od višegodišnjeg prosjeka. Veći dio kontinentalne Hrvatske i Jadrana se s obzirom na količinu oborina nalazi u kategoriji ekstremno sušno.

Tijekom 2011. godine došlo je i do veće gustoće populacije i šteta od jasenovog potkornjaka, kestenove ose šiškarice, a mraz je bio najznačajniji štetni abiotički čimbenik. Ovi štetni čimbenici su detaljno obrađeni u ovom izvješću.

Na portal Štetnici HR dodane su brojne nove mogućnosti prikazivanja informacija i aktualnosti iz biljnog zdravstva: kartografski prikazi žarišta štetnih čimbenika na području Hrvatske, mogućnosti komentiranja članka i slanja upita o pitanjima vezanim uz biljno zdravstvo.

 

Ovo izvješće sastoji se iz dva bitna segmenta: analize pojave štetnih čimbenika u šumama Hrvatske i poduzetim mjerama zaštite tijekom 2011. godine i prognoza pojave najznačajnijih šumskih štetnika za 2012. godinu. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE

Prilozi / Dokumenti

Godišnje izvješće IPP-a za 2011. godinu (.pdf)

Podijeli članak

Facebook