Godišnje izvješće Izvještajno prognoznih poslova u šumarstvu za 2013. godinu

Protekla 2013. godina će se sigurno pamtiti po gradaciji gubara (Lymantria dispar) u kontinentalnim šumama u Hrvatskoj te po ekstremnim vremenskim prilikama. Gubar se javio na velikim površinama (oko 30.000 ha) te su značajna sredstva utrošena na njegovo suzbijanje. Protekla je godina bila i ekstremno topla s brojnim ekstremnim vremenskim događajima koji su utjecali i na šumske ekosustave: orkanskog vjetra koji je uzrokovao lomove i izvale stabala, ekstremno visoke temperature, snježno nevrijeme s nezapamćenom količinom snijega i velike količine oborina.
Tijekom 2013. godine u Hrvatskom šumarskom institutu uređen je novi klima laboratorij koji se prvenstveno koristi za analizu hrastovih grana. Uz to je napravljen i novi elektronički sustav vođenja uzoraka čime su rezultati analiza postali dostupni u realnom vremenu, a kapacitet novog laboratorija omogućuju istovremenu obradu velikog broja uzoraka. Time se trajanje analize hrastovih grana i dostupnost podataka znatno poboljšala i nadamo se da će to utjecati na brže i točnije donošenje odluka o primjeri potrebnih mjera zaštite šuma od defolijatora.

Tijekom 2013. godine na vrijeme su odrađeni svi planirani poslovi Izvještajno prognoznih poslova u šumarstvu uz odličnu suradnju Hrvatskog šumarskog instituta i Ministarstva poljoprivrede.

Prilozi / Dokumenti

Godišnje izvješće Izvještajno prognoznih poslova u šumarstvu za 2013/14. godinu (.pdf)

Podijeli članak

Facebook