Kestenova osa šiškarica (Dryocosmus kuriphilus) novi karantenski štetnik pitomog kestena u Hrvatskoj!

Kestenova osa šiškarica (Drocosmus kuriphilus) je novi, karantenski štetnik koji je nađen u šumama pitomog kestena u Hrvatskoj. Tijekom svibnja 2010. nađena je na nekoliko lokaliteta na području Hrvatske: Lovran, Medvednica, Zagreb, Samoborsko gorje, Žumberačko gorje. Radi se o štetniku iz roda Hymnoptera, porodica Cynipidae (ose šiškarice) koji stvara šiške na izbojcima i listovima pitomog kestena (Slika 1). Štetnik je proglašen karantenskim na području cijele Europe i Hrvatske. Vrsta potječe iz Kine, u Europi je prvi puta zabilježena 2002. godine u Italiji, od 2005. je prisutna u Sloveniji te je nađena u Francuskoj i Mađarskoj.

Kestenova osa šiškarica (Dryocosmus kuriphilus) je novi, karantenski štetnik  koji je nađen u šumama pitomog kestena u Hrvatskoj. Tijekom svibnja 2010. nađena je na nekoliko lokaliteta na području Hrvatske: Lovran, Medvednica, Zagreb, Samoborsko gorje, Žumberačko gorje. Radi se o štetniku iz roda Hymnoptera, porodica Cynipidae (ose šiškarice) koji stvara šiške na izbojcima i listovima pitomog kestena (Slika 1). Štetnik je proglašen karantenskim na području cijele Europe i Hrvatske. Vrsta potječe iz Kine, u Europi je prvi puta zabilježena 2002. godine u Italiji, od 2005. je prisutna u Sloveniji te je nađena u Francuskoj i Mađarskoj.

Štetnik napada pitomi kesten ne može razviti niti na jednoj drugoj vrsti šumskog drveća. Ima jednu generaciju godišnje, a u proljeće na na listovima i izbojcima stvaraju se 5-20 mm velike šiške zelene ili ružičaste, lako uočljive na mladim izbojcima, peteljkama ili na glavnim žilama lista (Slika 2). Kestenova osa šiškarica, zbog napada vegetativnih pupova i stvaranja šiški, spriječava razvoj izbojaka i smanjuje plodonošenje pitomog kestena. Neki je autori smatraju opasnim štetnikom pitomog kestena koji može značajno smanjiti njegov urod.

Budući da je kestenova osa šiškarica karantenski štetnik na području Republike Hrvatske na njega se primjenjuju zakonske mjere prema Pravilniku o mjerama sprječavanja, unošenja i širenja kestenove ose šiškarice (Dryocosmus kuriphilu Yatsumatsu) (NN 124/08). Sljedećih godina se očekuje širenje ovog štetnika u sastojinama pitomog kestena u Hrvatskoj.

Budući da su mlade šiške lako uočljive tijekom proljeća, a stare smeđe šiške (Slika 3) tijekom kasnog ljeta i jeseni, molimo Vas da svaku pojavu i mjesto nalaza ovog karantenskog štetnika odmah dojavite u Hrvatski šumarski institut ili Šumarskoj inspekciji.

Prilozi / Dokumenti

Prvi nalaz kestenove ose šiškarice (Dryocosmus kuriphilus) u Hrvatskoj (.pdf)

Podijeli članak

Facebook